MF bude s ČNB jednat o osudu miliard z privatizace Telecomu

08.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. června (ČTK) - Vláda rozhodne o osudu 16,5 miliardy korun z privatizace Českého Telecomu až po jednání ministerstva financí s Českou národní bankou. Novináře o tom dnes informoval ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. MF původně navrhovalo, aby peníze putovaly na opravy silnic a sanaci ekologických škod.

Celkem 20 procent finančních prostředků z privatizace Telecomu mělo původně putovat na devizový bezúročný účet do ČNB. Vládě to ukládá strategie řešení kurzových dopadů přílivu kapitálu z privatizace státního majetku a z dalších devizových příjmů státu. MF ale navrhlo změnu strategie, která by umožnila převedení peněz do Fondu národního majetku. Návrhem MF se dnes měla zabývat vláda, avšak projednávání bylo přerušeno až do příštího týdne.

"Bude probíhat intenzivní jednání těchto dvou institucí (MF a ČNB) a předpokládám, že příští týden bude vládě předloženo nějaké společné stanovisko," dodal Urban.

Podle Pavla Sobíška z HVB Bank je postup MF vůči ČNB nefér. Peníze totiž musí na účtu ČNB zůstat až do konce roku 2007, kdy jsou splatné závazky státu vůči centrální bance spojené s konsolidací bankovního sektoru a s rozdělením Československé Federativní republiky. "Z nedodržení dohody by ČNB vznikly určité náklady a určitá rizika a bylo by správné, kvůli vlastní kredibilitě, aby za ně ČNB požadovala od vlády určitou kompenzaci," řekl v pondělí ČTK.

Vláda za prodej Českého Telecomu společnosti Telefónica získá celkem 82,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK