Japonské akcie na osmitýdenním maximu, dolar silný

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 14. června (ČTK) - Akcie na tokijské burze v úterý dále mírně rostly a jejich hlavní index se s pomocí vývozců dostal nejvýše za osm týdnů. Na devizovém trhu se dolar držel blízko pondělního osmiměsíčního maxima k jenu nad 109 JPY v očekávání dalšího růstu amerických úrokových sazeb.

Index tokijské burzy Nikkei 225 uzavíral růstem o 0,22 procenta na 11.335,92 bodu a po třech dnech růstu vystoupil nejvýše od 15. dubna. Širší index TOPIX posílil jen o 0,06 procenta.

Akciový trh vedly nahoru kurzy akcií velkých vývozců jako Honda a Sony, podpořené zejména vysokým kurzem dolaru. Slabší jen však na druhé straně růst omezoval, protože ochlazoval nákupní zájem zahraničních investorů. Negativně se rovněž projevovaly obavy z útlumu růstu v Číně.

Dolar se držel poblíž osmiměsíčního maxima 109,69 JPY k jenu, protože vyhlídky růstu amerických úroků zastínily dlouhodobé obavy z vysokého schodku platební bilance USA. Pozitivně obchodníky k dolaru naladila zejména optimistická vyjádření šéfa centrální banky USA Alana Greenspana z minulého týdne.

V závěru tokijského obchodování dolar k jenu zůstal proti pondělnímu závěru beze změny kolem 109,45 JPY. K euru americká měna kótovala rovněž nezměněně na 1,2111 USD poté, co večer v USA vystoupila až na devítiměsíční maximum 1,2028 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK