Dovozní i vývozní ceny v dubnu kvůli slabé koruně vzrostly

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. června (ČTK) - Dovozní i vývozní ceny v dubnu vzrostly. Dovozní byly vyšší o 1,7 procenta a vývozní o 0,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad, podle něhož dovozní ceny rostly nejrychleji od září 2000 a vývozní ceny od března 2004. Za hlavní důvod tohoto vývoje označil ČSÚ poměrně výrazné dubnové oslabení koruny vůči hlavním zahraničním měnám. Koruna k euru oslabila o 1,2 a k dolaru dokonce o tři procenta.

Dovozní ceny byly nejvíce pod vlivem cen nerostných paliv, které v úhrnu rostly o 9,7 procenta. V souvislosti s tím se zvýšily ceny chemikálií, vyšší byly i ceny strojů a dopravních prostředků. Naopak nejvýrazněji klesly ceny potravin, především zeleniny a ovoce.

Na růst vývozních cen mělo podle statistiků největší vliv zvýšení cen strojů a dopravních prostředků (o 0,6 procenta), především kancelářských strojů a zařízení k automatizovanému zpracování dat. Nejvýrazněji - o 3,1 procenta - rostly ceny nerostných paliv, zejména pak plynu a ropných výrobků, a v souvislosti s tím i ceny chemikálií. Z významnějších skupin se snížily pouze ceny rud kovů.

Směnné relace, tedy poměr mezi růstem cen vývozu a dovozu, dosáhly negativní hodnoty 99 procent. Byly tak nejnižší od září 2000. V porovnání s březnem se hodnota směnných relací snížila téměř u všech skupin.

V meziročním srovnání se dovozní ceny snížily o 0,5 procenta a vývozní o 0,7 procenta. Hlavním důvodem bylo zejména menší meziroční posílení koruny k hlavním zahraničním měnám v porovnání s březnem, dále pak rychlejší růst cen nerostných paliv, uvádí ČSÚ.

Dovozní ceny nerostných paliv byly proti loňskému dubnu vyšší o 25,7 procenta, vývozní o 24,6 procenta.

Směnné relace dosáhly hodnoty 99,8 procenta, tedy o 1,1 procentního bodu méně než v březnu. Jejich hodnota byla negativní poprvé od dubna 2001.

Světové ceny, které sledují aktuální ceny v originálních měnách na komoditních burzách a v předstihu vypovídají o charakteru budoucího vývoje českých dovozních a vývozních cen průmyslových surovin a potravin, klesly v květnu v úhrnu o 3,3 procenta. Snížily se tak poprvé od prosince 2004.

Hlavním důvodem poklesu bylo snížení cen ropy Brent o 6,9 procenta. Již druhý měsíc klesaly v úhrnu ceny kovů (tentokrát o 3,6 procenta), dřeva a mírně i ceny textilních surovin a potravin. Naopak o 0,5 procenta se zvýšila cena zemního plynu a rostla i cena kaučuku.

Meziročně byly světové ceny v květnu v úhrnu vyšší o 32,6 procenta a zpomalily tempo růstu. Důvodem bylo zejména zpomalení meziročního růstu cen ropy Brent a částečně i zemního plynu. Naopak rychleji rostly ceny kovů, kůží a potravin. Klesly pouze ceny textilních surovin, kaučuku a dřeva, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK