MF: Z prodeje Telecomu by mělo zůstat v ČNB nejméně 8,3 mld. Kč

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. června (ČTK) - Z prodeje Českého Telecomu by vláda měla ponechat na účtu v České národní bance nejméně 8,3 miliardy korun, tedy desetinu získaných peněz. Počítá s tím návrh ministerstva financí, který kabinet projedná ve středu. Podle současné dohody státu a centrální banky by mělo na účtu zůstat alespoň 16,5 miliardy korun, MF však chce polovinu dát Fondu národního majetku. Centrální banka naopak dohodu měnit nechce.

Návrh úřadu počítá s tím, že by vláda na účet ČNB poslala celou původně dohodnutou částku, tedy 16,5 miliardy korun. V případě nedostatku peněz na dopravu nebo ekologii v příštím roce by však kabinet mohl až polovinu sumy opět vybrat a utratit.

Vláda se na vytvoření zvláštního účtu u ČNB dohodla s centrální bankou v roce 2002. Přes 16 miliard korun z prodeje Telecomu by mělo na tomto účtu zůstat do konce roku 2007, kdy budou splatné závazky státu vůči bance. ČNB měla náklady při konsolidaci bankovního sektoru a při rozdělení Československa.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka tak hrozí, že stát nyní část peněz utratí a za dva roky nebude mít na uhrazení dluhu. Centrální bance navíc vzniknou další náklady. ČNB bude muset od vlády přijmout eura z privatizace a vydat za to koruny, aby zabránila posílení české měny. Tím se jí však zvýší již tak vysoké devizové rezervy a v případě očekávaného zpevňování koruny ČNB vzniknou kurzové ztráty.

Stát prodal svůj podíl v Českém Telecomu španělské společnosti Telefónica za 82,6 miliardy korun. O přesném rozdělení peněz zatím není rozhodnuto. Nejméně 25 miliard korun by mělo jít do rozpočtu fondu dopravy a další miliardy do fondu bydlení. Další peníze půjdou na sanaci ekologických škod a úhradu ztráty České konsolidační agentury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK