Paroubek: Miliardy z EU pomohou sociálně slabým krajům

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 14. června (ČTK) - Členství v Evropské unii pomůže České republice získat v létech 2007 až 2013 každoročně 110 až 120 miliard korun. Tyto peníze mohou významně pomoci regionům s vysokou nezaměstnaností, které jsou sužovány hospodářskými a sociálními problémy, tedy i Moravskoslezskému kraji. Na tiskové konferenci to řekl premiér Jiří Paroubek.

"Naším problémem není v této chvíli celkový hospodářský růst, naopak, ten se výtečným způsobem rozvíjí, problém je, že ten růst je velmi nerovnoměrný. V Praze je mimořádně rychlý, ale jsou problémové oblasti, kterým musíme pomoci z centra a především díky strukturálním fondům," prohlásil.

Na dotaz ČTK řekl, že Moravskoslezský kraj by mohl získat deseti až 20procentní podíl z peněz EU, které pomohou odstranit hospodářské disproporce mezi kraji. O konkrétních částkách se podle něj bude jednat. Další peníze půjdou do krajů na podporu programů zaměřených na rozvoj průmyslové výroby, rozvoj cestovního ruchu a infrastruktury.

Příkladem pomoci moravskoslezskému regionu je podle Paroubka čtvrtmiliardová dotace na výstavbu Centra pokročilých a inovačních technologií, kterou poskytlo ministerstvo školství. Jde o projekt, který se bude zabývat perspektivními technologiemi, výzkumem, vývojem a pracovišti pro špičkové absolventy vysokých škol. Dalších 50 milionů korun vláda pošle v nejbližších dnech na rozšiřování Vědeckotechnologického parku v Ostravě.

Moravskoslezský kraj se po Ústeckém kraji dlouhodobě potýká s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Ke konci května činila míra nezaměstnanosti na severu Moravy 14,4 procenta proti 8,6 procentům celorepublikového průměru. V Ústeckém kraji je míra nezaměstnanosti 15 procent. V sociálně slabém moravskoslezském regionu je nyní bez práce přes 97.000 lidí.

Největší investicí, kterou kraj zatím v posledních 15 letech získal, je tchajwanská továrna na výrobu počítačů Asus vybudovaná v průmyslové zóně Ostrava-Hrabová. Její investice činí 413 milionů korun a plánovaný počet nových pracovních míst je 1950.

Náměstek primátora Petr Kajnar řekl, že o vstup do průmyslové zóny v Hrabové mají zájem další tři firmy. Dvě jsou z USA, které plánují zaměstnat dvakrát 400 lidí, a jedna z jihovýchodní Asie, která bude potřebovat asi tisíc lidí.

"Jednání s těmito investory je v závěrečných fázích, je předpoklad, že v zóně Hrabová vznikne celkem 3000 až 4000 pracovních míst," řekl Kajnar dnes novinářům.

Kromě firmy Asus oznámila vstup do zóny GE Money Multiservis, která tam začíná stavět klientské centrum pro 500 zaměstnanců a společnost Siemens chce do Ostravy z Německa přesunout továrnu na výrobu elektrosoučástek do automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK