Slovnaft od středy zdraží benziny a naftu na rekordní úroveň

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 14. června (zpravodaj ČTK) - Bratislavská rafinerie Slovnaft, která je dominantním prodejcem pohonných hmot na Slovensku, od středy zvýší cenu všech druhů benzinů a nafty na dosud nejvyšší úroveň. Ceny benzinů stoupnou o 30 haléřů na litr. Litr motorové nafty na většině čerpacích stanic Slovnaftu zdraží o 60 haléřů, oznámila společnost.

Litr nejprodávanějšího typu benzinu s oktanovým číslem 95 bude od středy stát 37,60 koruny (28,80 Kč), za litr nafty motoristé zaplatí 37,70 Sk (29,30 Kč). Ceny u jednotlivých čerpacích stanic se mohou od uvedených referenčních cen lišit.

"V nominálním vyjádření jde o nejvyšší ceny," potvrdila mluvčí Slovnaftu Kristína Félová. Zvýšení cen společnost zdůvodnila růstem kótovaných cen ropných produktů na mezinárodních trzích.

Ceny na slovenských pumpách tak zřejmě zůstanou vyšší než v Česku, kde řidiči za litr nafty platili minulý týden v průměru 27,86 Kč za litr.

Naposledy Slovnaft měnil ceny 7. června, kdy ceny nafty stouply o 90 haléřů na litr a ceny benzinů vzrostly o 60 haléřů na litr.

Slovnaft, který patří do maďarské ropné skupiny MOL, čelí hrozbě miliardové pokuty od ministerstva financí za porušování zákona o cenách. Slovnaft se proti rozhodnutí o pokutě odvolal k ministrovi financí, který některé námitky společnosti nechal znovu prověřit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK