Kolektivní smlouvou se asi budou řídit i ti, kteří ji neuzavřeli

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. června (ČTK) - Kolektivními smlouvami, které mezi sebou uzavřou odborové a zaměstnavatelské svazy, se asi budou muset řídit i firmy, které se na těchto dohodách nepodílely. Změny vyplývají z novely, kterou schválila sněmovna. Občanští demokraté se kvůli tomu hodlají obrátit na Ústavní soud.

Poslanci přehlasovali prezidenta Václava Klause, který normu vetoval. Pro novelu hlasovaly ČSSD a KSČM. Naopak ODS, ale i vládní KDU-ČSL a US-DEU byly proti.

Novela zákona o kolektivním vyjednávání počítá s tím, že vyšší kolektivní smlouvy budou závazné i pro společnosti, které zaměstnávají více než 20 lidí, ale není u nich odborová organizace.

Prezidentovi vadí, že by jedny soukromoprávní subjekty měly vlastně právo rozhodovat o jiných bez jejich souhlasu. Jde o normu, kterou již jednou Ústavní soud zrušil jako neústavní a stanovil tři podmínky, které musejí být splněny, aby zákon nebyl v rozporu s platnou ústavou. "Ani jednu z těchto podmínek nový zákon nerespektuje," uvedl již dříve prezidentův mluvčí Petr Hájek. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) ale prohlásil, že zákon požadavky Ústavního soudu splňuje.

ODS mimo jiné vadí to, že novela počítá s rozšiřováním vyšších kolektivních smluv na menší firmy pouze oznámením ve Sbírce zákonů, které by provádělo ministerstvo práce. Skutečnost, že to nebude právní předpis, ale jen oznámení, je podle ODS v rozporu s ústavou i Listinou základních práv a svobod.

"Je to nemravný a neústavní zákon," řekla již v květnu stínová ministryně práce Alena Páralová. Dodala, že pokud sněmovna normu schválí, obrátí se poslanci ODS na Ústavní soud.

Senát v březnu novelu zamítl, sněmovna ho ale právě v květnu také přehlasovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK