HN: Podle OECD je v Česku nejméně chudých na světě

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Nová studie Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) potvrdila, že nejméně chudých na světě žije v Česku. Pouze čtyři procenta Čechů jsou pod hranicí oficiální chudoby. Přiblížit se k této hranici dokázali jen Dánové a Švédové. Informují o tom Hospodářské noviny. Z evropské pětadvacítky má nejvíc chudých Irsko, jejich podíl tam představuje až 15 procent.

ČR má podle studie také nejvýkonnější sociální stát, když stejného výsledku jako Skandinávci dosáhlo s mnohem menšími náklady. Zatímco Dány a Švédy stojí sociální dávky přes pětinu hrubého domácího produktu, Češi utratí za záchrannou síť jen 12 procent HDP. Úspěšný boj s chudobou má však podle Daniela Münicha z výzkumného ústavu CERGE-EI a Patra Macha z Centra pro ekonomiku a politiku spíše negativní důvod. "Český penzijní systém je nejvíc rovnostářský na světě. Prakticky všichni důchodci berou kolem 7000 korun," uvádějí.

Hranici chudoby tak překročí téměř všichni staří lidé a s nimi i invalidní důchodci. Lidem s malými příjmy pomáhají také ve světě nejnižší doplatky u lékaře. Na rozdíl od sociálních dávek je rovnostářství v penzích a zdravotnictví dražší, píšou HN.

Češi sice podle OECD chudí nejsou, přesto si tak připadají. Podle průzkumu sociologa Jiřího Večerníka se za chudé považují tři čtvrtiny Čechů, i když se stydí chudobu přiznat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK