LN: Ministryně Bérová obvinila Zgarbu, že zbytečně utrácí

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Ministryně informatiky Dana Bérová požaduje, aby antimonopolní úřad prošetřil smlouvu ministerstva zemědělství s Českým Telecomem na zakázku za půl miliardy korun. Telecom má nahradit na ministerstvu nynější počítačovou síť novými technologiemi. Podle Bérové je zakázka předražená a právě údajně přemrštěnou cenou zdůvodňuje nezbytnost upozornit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby smlouvu přezkoumal. Píšou to Lidové noviny.

Ministr Petr Zgarba podepsal zakázku v květnu dva dny po svém nástupu do funkce. Bérová mu své výhrady sdělila v dopise, který má deník k dispozici. Z něj vyplývá, že plnění zakázky stojí ministerstvo zemědělství 32,2 milionu korun měsíčně. Ministerstvo informatiky však vyčíslilo náklady pouze na 5,3 milionu korun měsíčně. V konečném součtu tak rozdíl činí víc než 300 milionů korun.

Telecom pro MZe zajistí nejen nové technologie, ale současný systém nahradí novými aplikacemi. Nové programy získá například účetnictví, řízení rozpočtu, manažerská kontrola nebo materiálové hospodaření. Podle MI je ale taková smlouva výrazně nevýhodná, protože ministerstvo zemědělství si objednává služby, které nebude potřebovat.

Zgarba však s výtkami nesouhlasí. Kvůli smlouvě již čelil i interpelaci poslance ODS Petra Bratského. "Tato smlouva zvyšuje kvalitu služeb a celého systému zejména z hlediska splnění náročných provozních a bezpečnostních kritérií stanovených Evropskou unií," cituje deník z ministrovy odpovědi na interpelaci.

Podle informací tisku plánuje policie, že prošetří informace Mladé fronty Dnes, podle kterých se Zgarba ještě jako poslanec snažil ovlivnit získání dvacetimilionové státní dotace pro obec Lípa-Petrkov na Havlíčkobrodsku, kde žije.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK