MF chce informovat EU o českých bankách a jejich možné regulaci

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Ministerstvo financí chce informovat Evropskou unii o situaci v českých bankách a o současných návrzích na jejich možnou regulaci. Resort navrhuje přinutit banky, aby se vzdaly některých poplatků a ulehčily přechod klientů k jiným ústavům. Také Evropská komise nedávno oznámila zahájení prošetřování bankovního a pojišťovacího sektoru, uvedlo dnes ministerstvo v tiskové zprávě.

"Ministerstvo financí bude na požádání Evropské komise se šetřením spolupracovat a bude Komisi informovat o aktuální diskusi o situaci v českém bankovnictví. Závěry národní diskuse budeme s Komisí konzultovat," řekl náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Unijní komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová-Smitová zahájila zkoumání konkurenčního prostředí v bankovnictví, pojišťovnictví. Reaguje tak na potíže spotřebitelů při snaze otevřít si účet v zahraničí či změnit banku, a také na problémy u platebních karet. Vyšetřování se zřejmě potáhne několik měsíců a předběžné výsledky tak budou zveřejněny až na konci roku a konečná zpráva bude hotová až v roce příštím.

Český ministr Bohuslav Sobotka nedávno přišel s balíčkem návrhů, který by měl ulehčit výběr nejlevnější banky i přechod k jinému ústavu. Navrhuje zrušit poplatky za zrušení účtu, ponechání čísla účtu při přechodu k jiné bance, nebo aby Češi nemuseli platit poplatky za platby státním orgánům. Ministr chce, aby banky provedly změny dobrovolně, ale počítá i se změnami v zákonech.

S návrhem ostře nesouhlasí většina komerčních bank ani Česká národní banka. Podle viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera by byla regulace poplatků "fatální omyl". Podle člena představenstva ČSOB Jana Lamsera předkládá MF umělá témata, která mají odpoutat zájem veřejnosti od závažnějších věcí. Diskuse nad Sobotkovými návrhy by měla trvat do konce června, podle Lamsera však dialog o výši bankovních poplatků se státní správou nemá smysl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK