Temelín kvůli poruše nebude dodávat proud zřejmě do konce týdne

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 15. června (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín nebude kvůli poruše dodávat proud do sítě zřejmě do konce týdne. První blok v pondělí technici odpojili kvůli nahlášení závady na systému chlazení generátoru v nejaderné části elektrárny, noční kontrola poruchu potvrdila. Druhý blok stojí kvůli pravidelné výměně jedné čtvrtiny paliva v reaktoru. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Technici podle něj ještě v noci částečně demontovali generátor. Kontrola pak přesně potvrdila netěsnost, kterou ohlásila signalizace, a její oprava potrvá několik dní. "Předpoklad je, že bychom se v neděli, nebo závěru týdne opět připojili s blokem do rozvodné sítě," uvedl Nebesář.

Kolik společnost ČEZ odstávka stojí, se podle Nebesáře nedá vyčíslit. Smluvní závazky podle něj společnost dodržela a výpadek Temelína nikoho nepoškodil. "Ta odstávka je vyrovnávána z dalších zdrojů ČEZ. Řada výrobních jednotek se rozjela na vyšší výkon, nastartovali jsme jednu z elektráren, která byla v záloze," řekl Nebesář s tím, že síť společnost udržela ve vyrovnaném stavu.

Podle sdružení Jihočeské matky se poruchy na chlazení generátoru opakují. Poslední podobné závady se podle Dany Kuchtové ze sdružení v Temelíně staly loni v srpnu a září.

Na druhém bloku začala počátkem dubna pravidelná, zhruba tříměsíční odstávka. Pracovníci elektrárny při ní vyměňují čtvrtinu paliva v reaktoru. Energetici také kontrolují i technologické zařízení bloku. Z reaktoru zároveň vyvezou všechny palivové soubory a zkontrolují tlakové nádoby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK