Koruna od rána posílila na 29,89 Kč/EUR a 24,76 Kč/USD

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Česká měna dnes vůči euru poměrně výrazně posílila z 30 Kč/EUR na 29,89 Kč/EUR. Důvodem jsou ztráty eura na světových trzích. Společnou evropskou měnu sráží nervozita před nadcházejícím summitem hlav států EU, řekl ČTK ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Vůči dolaru koruna posílila na 24,76 Kč/USD.

Dnes posilují všechny měny ve střední Evropě a slovenská koruna se například dostala až na silnou úroveň 38,30 SKK/EUR. V době politických hádek mezi starými členy Evropské unie se zdá, že jsou středoevropské měny společně s americkým dolarem pro investory atraktivnější, uvedl Vejmělek.

Ve čtvrtek a pátek se koná dlouho očekávaný summit Evropské unie. Politické špičky na něm budou jednat především o rozpočtu EU na léta 2007 až 2013 a úterní rozmíška mezi britským ministerským předsedou Tonym Blairem a francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem dává tušit, že jednání budou složitá. "Jednota, po které finanční trhy volají, zde očividně není," řekl Vejmělek.

Probírat se bude rovněž další osud ústavy EU, které zasadilo rány francouzské a nizozemské "ne" v referendu a její popularita rychle klesá i v dalších zemích.

Zatímco eurem zmítá politická nervozita, investoři se obracejí k americkému dolaru povzbuzeni nadějí na další růst úrokových sazeb v USA. Dolar se obchoduje již za 1,206 USD/EUR, tedy na devítiměsíčním maximu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK