Koruna se po zpevnění vrátila na úroveň 30 korun za euro

15.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Česká měna dnes nejdříve posílila až na 29,88 Kč/EUR, odpoledne se však vrátila na úroveň 30 korun za euro. Důvodem posílení byl odklon investorů od eura, kterému v posledních týdnech ubližuje politická nestabilita v Evropské unii. Vůči dolaru koruna mírně posílila na 24,79 Kč/USD, vyplývá z informací společnosti Patria.

"Všechny měny se nyní investorům jeví jako lepší investice než euro," uvedla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Koruna však již podle ní nemá příliš velký prostor pro další posílení. Zpevnit prý v dalších dnech může maximálně na 29,80 Kč/EUR, ale pravděpodobnější jsou prý dočasné ztráty. "Kdo tedy potřebuje do konce června nakoupit eura, může stávající situace využít," dodala.

Ve čtvrtek a pátek se koná dlouho očekávaný summit Evropské unie. Politické špičky na něm budou jednat především o rozpočtu EU na léta 2007 až 2013 a úterní rozmíška mezi britským ministerským předsedou Tonym Blairem a francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem dává tušit, že jednání budou složitá. "Jednota, po které finanční trhy volají, zde očividně není," řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Probírat se bude rovněž další osud ústavy EU, které zasadilo rány francouzské a nizozemské "ne" v referendu. Její popularita rychle klesá i v dalších zemích.

Zatímco eurem zmítá politická nervozita, investoři se obracejí k americkému dolaru povzbuzeni nadějí na další růst úrokových sazeb v USA. Dolar se dnes obchodoval na nejsilnějších hodnotách od srpna loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK