Vláda zrušila tendr na monopol ve výrobě biolihu

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. června (ČTK) - Vláda zrušila výběrové řízení na monopolního výrobce biolihu. "Zároveň uložila ministerstvům životního prostředí, dopravy, financí, průmyslu a zemědělství od konce srpna připravit návrh dalšího postupu," informoval ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). O zrušení tendru, které vypsal jeho úřad, v úterý požádal premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD).

Tendr kritizovala Agrární komora ČR a jeho průběh zpochybňovala média. V úterý Ambrozek svůj krok vysvětlil zpožděním příprav návazných předpisů v domácí legislativě. Má pochybnosti i "o souladu nastaveného systému s pravidly obvyklými v evropských zemích", jeho transparentnosti a o úspěchu procesu notifikace u Evropské komise.

Do užšího výběru o kvótu na výrobu biolihu postoupilo osm firem. Z nich mělo být ve druhém kole vybráno nejvýše pět, které měly mít oprávnění v Česku vyrábět biolíh z obilí. Neúspěšné firmy průběh výběrového řízení kritizovaly.

Podle právnické firmy Kocián Šolc Balaštík, jejíž analýzu získal týdeník Czech Business Weekly, je tendr založený na principu kvót diskriminační, představuje ilegální státní pomoc a je v rozporu se dvěma ze čtyř základních práv Evropské unie. Jde o práva na poskytování služeb a na volný pohyb zboží.

Zrušení tendru chtěl dosáhnout vyřazený podnik Cukrovary TTD, nespokojen byl údajně i podnikatel Tomáš Pitr, který se zastával vyřazeného Moravského lihovaru Kojetín. Podle prezidenta komory Jana Veleby byly v prvním kole tendru nepochopitelně vyřazeny firmy, které jsou spojeny se zemědělci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK