ČEZ čeká zdražení elektřiny o deset procent

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. června (ČTK) - Elektrárny firmy ČEZ si mohou pro příští rok dovolit zdražit elektřinu zhruba o deset procent. To je podobný nárůst, jaký se odehrál z loňského na letošní rok. Podle čtvrteční Mladé fronty Dnes to odhaduje vedení ČEZ, kterému ve zdražení zatím nic nebrání. Firma se kvůli růstu cen v Evropě nemusí bát levnějších dovozů a pro své argumenty má pochopení i u nejvlivnějších politiků, píše deník.

"Už teď registrujeme poptávku za ceny, které jsou vyšší než na letošní rok. Minimálně o deset procent, v některých případech ještě víc," cituje MfD místopředsedu představenstva ČEZ Alana Svobodu. Desetiprocentní zdražení se týká cen, které za elektřinu platí velkoobchodníci. Pro domácnosti by zdražení bylo nižší, podle deníku nejvýše o čtyři procenta.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v pondělí uvedl, že ceny elektřiny na zahraničních trzích za poslední měsíce vzrostly o téměř pětinu. "První cenové signály v ČR na příští rok ukazují, že zřejmě dojde ke zvýšení cen i na domácím trhu, ale ne tak dramatickému," uvedl Kříž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK