Americké akcie rostly, když klesly obavy z inflace

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 16. června (ČTK) - Americké akcie ve středu mírně zpevnily, když ekonomické údaje Fed o inflaci zmírnily obavy investorů z dalšího agresivního zvyšování úrokových sazeb. Dolar však oslabil, protože vyšlo najevo, že slabý dubnový příliv kapitálu do USA nestačil na krytí obchodního schodku.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů zpevnil o 18,80 bodu a uzavřel vyšší o 0,18 procenta na 10.566,37 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 5,88 bodu, tedy o 0,28 procenta, na 2069,03 bodu, napsala agentura Reuters.

K růstu Dow Jonesova indexu přispěly zejména akcie výrobce letadel Boeing, které zpevnily o 2,4 procenta na 64,41 dolaru poté, co společnost získala zakázku za 1,2 miliardy dolarů. Rovněž Exxon Mobil zpevnil o 1,2 procenta na 59,25 dolaru pod vlivem růstu cen ropy.

Takzvaná Béžová kniha uvedla, že celkové tlaky na ceny jsou mírné, některé oblasti však hlásily rostoucí náklady na paliva a stavební materiály. Aktivita amerických podnikatelů se však podle Béžové knihy zvyšuje.

Investoři uvítali zprávy o mírné inflaci, protože to nepřinutí Fed opustit současného politiku umírněného zvyšování úrokových sazeb.

Středeční vzestup cen ropy na dvouměsíční maxima podpořil akcie ropných společností. U některých průmyslových společností však stlačil jejich akcie dolů.

Na devizovém trhu dolar oslabil pod vlivem překvapivé zprávy, že příliv kapitálu do USA byl slabý a nestačil na krytí schodku obchodní bilance. I devizové trhy přivítaly zprávu o příznivém vývoji inflace.

V závěru obchodování oslabil dolar vůči euru na 1,2110 USD z úterního newyorského závěru na 1,2027 USD. K japonskému jenu dolar klesl na 109,21 JPY z předchozích 109,47 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK