Prouza: Konečné návrhy opatření vůči bankám budou do konce září

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. června (ČTK) - Konečné návrhy opatření vůči tuzemským bankám by měly být hotové do konce září. Na konferenci o bankovních poplatcích to řekl náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Resort navrhuje regulovat některé poplatky, ulehčit klientům přechod k jiné bance a zprůhlednit nabídky finančních ústavů. Proti je například centrální banka, někteří ekonomové i většina komerčních bank.

Do konce června chce ministerstvo nad návrhy diskutovat se samotnými bankami, Českou národní bankou nebo spotřebitelskými organizacemi. "Léto si pak necháme na vyhodnocení," uvedl Prouza s tím, že současný návrh resortu rozhodně není konečný, ale je spíše námětem na diskusi. Například šéf České spořitelny Jack Stack podle něj přichází s vlastními návrhy, z nichž některé se ministerstvu líbí.

Prouza chce, aby banky většinu konečných návrhů přijaly dobrovolně. "Pouze tam, kde to bude absolutně nutné, dojde k úpravě zákonů," uvedl. Podle něj je určitá regulace bank běžná i v řadě dalších zemí západní Evropy, například v Rakousku nebo Španělsku. Nejpřísnější regulaci poplatků prý má liberální Irsko. Tamní banky musejí například každé zvyšování poplatků inzerovat v tisku.

Ministr financí Bohuslav Sobotka chce přinutit banky, aby se vzdaly některých poplatků a ulehčily přechod klientů k jiným ústavům. Navrhuje například zakázat poplatky za zrušení účtu, ponechání čísla účtu při přechodu k jiné bance, nebo aby Češi nemuseli platit poplatky za platby státním orgánům. Ministr chce s návrhy seznámit i Evropskou komisi.

Současné Sobotkovy návrhy již ostře odmítla ČNB. Podle ní je prostředí mezi českými finančními ústavy konkurenční a situace se rok od roku zlepšuje. Návrhy Sobotky by prý konkurenci mezi bankami naopak snížily.

Podle prezidenta Liberálního institutu Jiřího Schwarze není další státní regulace řešením, ale problémem navíc. České bankovnictví je prý již dnes přeregulovaným odvětvím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK