Senát podpořil omezení změn poplatků stavebních spořitelen

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. června (ČTK) - Senátoři souhlasí s omezením možností stavebních spořitelen měnit poplatky za vedení účtů stavebního spoření. Počítá s tím novela, kterou dnes Senát schválil. Změna je reakcí na kritiku, podle níž klienti musejí stavebním spořitelnám platit vysoké a měnící se poplatky. Aby vstoupila v platnost, musí ji ještě podepsat prezident.

Novela se bude týkat pouze nově uzavíraných smluv. Spořitelny si podle ní nebudou moci ponechávat úroky ze státní podpory na stavební spoření. Úroky mají nově náležet klientovi den poté, co spořitelna peníze od ministerstva financí obdrží.

Novelu předložil stínový ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS). Navrhl, aby sazebník poplatků byl součástí příslušných smluv o spoření a spořitelna jej nemohla měnit. Poslanci toto ustanovení trochu zmírnili s tím, že způsob stanovení výše poplatků nebude moci do budoucna být závislý jen na vůli stavební spořitelny. V Senátu už Tlustý změnu k původní verzi nepožadoval. Pouze si postesknul, že původně se měla novela týkat i starých smluv, ale proti byla vláda a ministerstvo financí.

Z původního návrhu také vypadlo ustanovení, podle něhož by se v případě převodu smlouvy o stavebním spoření na jinou stavební spořitelnu převáděly sečtené vklady, státní podpora, úroky z vkladů a úroky z připsaných záloh státní podpory snížené o daň z úroků a o úhrady účtované spořitelnou. Nárok na státní podporu by se tak při pokračování spoření u jiné spořitelny zachoval.

Smlouvu o stavebním spoření má přibližně každý šestý Čech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK