Pardubický kraj v bouřlivé atmosféře rozhodl o severní trase R35

16.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PARDUBICE 16. června (ČTK) - Zastupitelé Pardubického kraje dnes v bouřlivé atmosféře souhlasili se severní trasou plánované rychlostní komunikace R35 z Pardubic na Moravu. Nevyslyšeli protesty řady přítomných odpůrců této varianty, kteří přijeli ze vzdálených obcí na Ústeckoorlicku. "Budeme požadovat nové projednání na zastupitelstvu kraje," řekl Jiří Černý ze sdružení Ochránci přírody končin Sloupnice a Vilámova. Podle hejtmana Michala Rabase je však rozhodnutí konečné.

Krajští zastupitelé již jednou rozhodli o severní trase silnice R35. Nyní se k hlasování vrátili kvůli narůstajícímu odporu proti ní. Hejtmanovi dnes například zástupci uvedeného sdružení předali odmítavou petici s přibližně 500 podpisy. "I jižní varianta má své odpůrce," prohlásil krajský radní pro dopravu Ivo Toman.

Severní variantu zastupitelům doporučil dopravní výbor kraje, neboť je podle Tomana levnější než jižní alternativa přes Svitavsko. "Bude též obslužná, nebudeme se jenom dívat na projíždějící kamiony," domnívá se. Jižní varianta by údajně přišla na 13,7 miliardy korun, zatímco severní trasa na 10,2 miliardy bez daně z přidané hodnoty. Původně se přitom uváděla jako dražší severní varianta.

Tomanova slova však provázela nevole přítomných obyvatel obcí podél severní trasy. "Mluví Toman, mohli byste zkusit nějaký rachot," instruoval mobilním telefonem organizátor protestů dav pod okny. Za chvíli se do sálu nesly husitské písně bojovníků proti "železobetonovým pánům", za které považují příznivce "severu". Vystoupení "proseverních" zastupitelů odměňovali pískotem a jejich oponentů potleskem.

Ministerstvo dopravy podle posledních informací prosazovalo jižní variantu. Nyní s ním bude muset kraj dále vyjednávat. "Začátek stavby se odhaduje za deset až 15 let," uvedl Toman. Silnice by tak měla vést od Vysokého Mýta kolem Ústí nad Orlicí a České Třebové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK