Antimonopolní úřad dal firmě Mediaprint pokutu 1,5 milionu korun

17.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 17. června (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil společnosti Mediaprint & Kapa Pressegrosso, s.r.o. pokutu 1,5 milionu korun. Firma podle něj v letech 1999 až 2001 porušila zákon tím, že smluvně omezovala maloobchodní prodejce tisku v kontaktu s konkurencí. Verdikt je pravomocný, řekl dnes ČTK předseda úřadu Josef Bednář. Stanovisko Mediaprintu ČTK zjišťuje.

Podle ÚOHS společnost ve smlouvách zavazovala prodejce, aby rovněž neodebírali od konkurence tisk a publikace, které měla ve své nabídce. Tisk a neperiodické publikace také nesměli maloobchodníci odebírat od konkurence bez souhlasu Mediaprintu. "Úřad plnění dohod zakázal a uložil firmě informovat všechny postižené maloobchodní prodejce o zákazu dohod," doplnil Bednář.

Svou chybu Mediaprint podle antimonopolního úřadu uznal a po vydání prvostupňového rozhodnutí bezprostředně maloobchodníky informoval. Firma ale v odvolání napadla výši pokuty. "Tato sankce se pohybuje na dolní hranici zákonného kritéria," namítl šéf ÚOHS. Všechny polehčující okolnosti podle něj úřad zohlednil a současně odmítl, že podnik porušil zákon pouze nedbalostí.

Podle posledních informací ČTK z ledna 2004 poklesly tržby Mediaprintu za rok 2003 o 40 procent na 2,1 miliardy korun. Firma je spolu s konkurenční PNS jedním ze dvou tuzemských distributorů tisku. Pokles tržeb Mediaprintu souvisel se sporem, který se na trhu distribuce rozhořel koncem roku 2002. Několik významných vydavatelů deníků krátce po sobě vypovědělo Mediaprintu smlouvy a začalo své tituly distribuovat přes konkurenční PNS, kterou mnozí z nich spoluvlastní. Vydavatelé tehdy výpovědi odůvodnili obavami z postupu Mediaprintu, který v západních Čechách ze dne na den odmítl vydavatelství Vltava-Labe-Press distribuovat 80 procent nákladu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK