Ceny Brentu i americké ropy vystoupaly na nové rekordy

17.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 17. června (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes večer vystoupala na nový rekord 57,92 dolaru za barel a americká ropa na 58,60 USD kvůli obavám z nedostatečného zásobování po zbytek roku. Situaci na trhu zhoršila hrozba teroristických útoků v Nigérii. Brent překonal předchozí rekord 57,65 USD a americká ropa 58,28 USD z počátku dubna, napsala agentura Reuters.

"Jsme teď v rozhodujícím bodě," uvedl analytik John Kilduff ze společnosti Fimat USA. "Jsme jen krůček od 60 dolarů," dodal.

Americká ropa na rekordu podražila proti čtvrteční závěrečné ceně o 2,02 dolaru. Ceny ropy na newyorské burze Nymex jsou tak o více než 50 procent vyšší, než byly před rokem. Po inflačním přepočtu ale stále zůstávají pod maximem nad 90 dolary z roku 1980.

"Problém teď není přímo v ropě. Té je teď na trhu spousta," dodal analytik Jamal Qureshi z poradenské firmy PFC Energy. Významnou roli hraje na trhu malá rezerva těžebních kapacit, která mezi obchodníky vyvolává obavy z nedostatku dodávek na trh.

Ani ropný kartel OPEC situaci neuklidnil. OPEC sice v tomto týdnu zvýšil denní těžební kvótu na 28 milionů barelů, tu však ale již delší dobu překračuje. Včetně Iráku čerpá OPEC na trh téměř 30 milionů barelů za den. Pokud by ceny ale neklesly, uvažuje OPEC o zvýšení o dalších 500 tisíc b/d.

V květnu se ropné ceny snížily ke 47 USD za barel, protože si obchodníci z trhu odnášeli zisky po předchozím cenovém nárůstu. Ekonomická data tehdy ukazovala, že drahá ropa brzdí světový hospodářský růst a tím i tlumí poptávku po ropě, připomněla agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK