Rekordní ceny ropy stáhly dopoledne akcie na Wall Street dolů

20.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 20. června (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesaly kvůli rekordním cenám ropy. Na trhu rostou obavy z drahých energií, vysokých firemních výdajů a nižších zisků. Srpnový kontrakt americké ropy se krátce dotkl 60 dolarů za barel.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SELČ, klesl o 0,3 procenta na 10.590,6 bodu. Index trhu Nasdaq v poledne oslabil o 0,2 procenta na 2086,6 bodu.

"Ropa dosáhla magického čísla 60 dolarů, a to je dostatečná záminka, aby trh klesal," uvedl hlavní analytik pro strategické investice z newyorské společnosti Joseph Stevens & Co. Na ropný trh se vrátila nejistota poté, co Spojené státy, Británie a Německo zavřely svá velvyslanectví v nigerijském Lagosu kvůli hrozbě teroristických útoků.

Akcie koncernu Boeing Co. šly dolů kvůli zprávě, že firma Air Canada zrušila objednávku letadel od amerického koncernu za šest miliard dolarů. Emise Boeingu pak klesla o 1,3 procenta na 63,77 dolaru.

Akcie internetové aukční síně eBay Inc. se snížily o 3,2 procenta na 36,81 dolaru poté, co list Wall Street Journal napsal, že se společnost Google Inc. chystá zavést elektronickou peněženku. EBay takovou službu již nabízí pod názvem PayPal. Akcie Google oslabily o 2,5 procenta na 273,55 dolaru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK