Ceny akcií na pražské burze dopoledne klesly o 0,6 procenta

21.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. června (ČTK) - Pražská burza v úterním dopoledni zastavila růst směrem k březnovému historickému maximu a naopak oslabila. Více než dvě procenta ztratil Philip Morris a rekordní kurz z pondělka neudržel elektrárenský ČEZ. Hlavní index PX 50 byl před půl dvanáctou níže o 0,61 procenta na 1221,1 bodu, užší index PX-D ubral 0,86 procenta na 3004,9 bodu, shrnul trh.

Philip Morris po dvou růstech za sebou před obědem ztrácel bez nových zpráv 2,4 procenta na 17.661 korun. ČEZ, jako obvykle daleko nejobchodovanější emise, spadl o 1,7 procenta na 476,8 koruny poté, co v pondělí útočil na 490korunovou hranici.

Firma Patria Finance, největší domácí akciový obchodník, snížila investiční doporučení k ČEZ na neutrální stupeň "držet" z předešlého "nakupovat". Cenné papíry elektrárenské firmy jsou podle ní po silném růstu z poslední doby náchylné k poklesu kvůli vybírání zisků. Ještě koncem května se dal ČEZ koupit za méně než 410 korun.

Na druhou stranu akcie Zentivy stouply o 1,1 procenta na 920,9 koruny. Zentiva má podle Hospodářských novin zájem získat rumunského výrobce léků Terapia. Terapia je výrobcem generických léčiv s obratem okolo jedné miliardy korun, což je desetina tržeb Zentivy. "Hrubým odhadem by maximální cena za akvizici Terapie mohla dosáhnout dvojnásobku tržeb, tj. dvě miliardy korun," uvedl analytik Libor Vinklát z České spořitelny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK