Sobotka v MfD: Podvodu s peruánským dluhem pomohl někdo z úřadu

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. června (ČTK) - V podvodu peruánským dluhem, ve kterém přišlo české ministerstvo financí o víc než 40 milionů korun, musel pachatelům napomáhat někdo z ministerstva. Mladé frontě Dnes to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Jak uvedl, nedokáže si představit, že by "na první pohled evidentní podvod byl realizován bez toho, aby na ministerstvu financí nebyla nějaká s touto transakcí spolupracující či sympatizující osoba".

Ministerstvo už kvůli záležitosti podalo trestní oznámení. Minulý týden rezignoval náměstek ministra Ladislav Zelinka a ministr odvolal i ředitele odboru mezinárodních finančních vztahů Karla Ponocného.

ČSOB, kde peníze z Peru ležely řadu let, podle Sobotky tvrdí, že posílala ministerstvu hlášení o pohybech na účtech. Ministr proto chce prošetřit odpovědnost konkrétních pracovníků ministerstva, zda měli tuto informaci k dispozici v době, kdy ministerstvo podepisovalo smlouvy o vymáhání peruánského dluhu s firmou Anper.

Podle původní smlouvy měl stát dostat 30 procent z vymožené částky, podle dodatku z roku 2002 už jen pět procent. Sobotka to změnu označil za podivnou okolnost. "Tento proces sám o sobě budí pochybnosti, a proto je dobře, že celou věc posoudí policie," dodal. Stát pak dostal z peruánského dluhu jen 2,3 milionu korun a firma Anper téměř 44 milionů.

Majitel firmy Anper Anton Murárik v úterý MfD řekl, že věděl, že peníze z Peru již leží na bankovním účtu v České republice. Přesto s ministerstvem mandátní smlouvu na vymáhání této pohledávky podepsal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK