Evropská komise schválila radikální reformu trhu s cukrem v EU

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 22. června (ČTK) - Evropská komise schválila návrh dalekosáhlých změn trhu s cukrem v Evropské unii. Návrh komisařky Marianne Fischerová-Bölové má posílit konkurenci na trhu hlubokým snížením minimálních cen cukru a cukrové řepy a redukcí výrobních kvót. Mění se tak archaický systém, který přetrval bez větších změn téměř 40 let.

"Komise právě přijala návrhy cukerní reformy," řekl mluvčí zemědělské komisařky Michael Mann. "Máme za to, že vůči této reformě neexistuje alternativa, má-li odvětví výroby cukru v EU být dlouhodobě životaschopné," dodal mluvčí.

Návrh komise budou nyní projednávat ministři zemědělství zemí EU. Dohoda by měla být uzavřena v listopadu a v platnost má vstoupit v červenci příštího roku.

Komise chce během dvou let srazit zajištěnou cenu cukru o 39 procent a výkupní cenu cukrové řepy o 42,6 procenta. Ceny cukru v EU jsou nyní více než třikrát vyšší než ceny na světovém trhu.

Evropská výroba cukru se má z nynějších 19 milionů tun snížit během několika let o čtyři až šest milionů tun. Podle ministra zemědělství Petra Zgarby je návrh pro české zemědělce přijatelný, třebaže se bude muset značně snížit i domácí produkce cukru.

EU se s pomocí režimu podpor v minulých desetiletích přeměnila z dovozce cukru v druhého největšího vývozce, a to především na úkor rozvojových zemí. Produkce v EU přesahuje o čtvrtinu vlastní potřeby a systém rozšířil pěstování cukrovky i do zemí, kde pro ni nejsou výhodné podmínky, například Středomoří.

Ke změnám nutí unii nedávné rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO). Ta dala koncem dubna definitivně za pravdu stížnosti Brazílie, Thajska a dalších zemí proti dotovanému exportu cukru z EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK