Odbory: Plány ODS by zruinovaly rozpočet a vnesly do ČR chudobu

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. června (ČTK) - Ekonomické plány ODS v čele s rovnou daní by podle odborů zruinovaly státní rozpočet a vnesly mezi Čechy chudobu. Zavedení všech reforem občanských demokratů by prý zvýšilo roční schodek veřejných rozpočtů až o 137 miliard korun. Podíl chudých obyvatel by se zase zvýšil ze čtyř na několik desítek procent, uvedli zástupci odborářů.

"Výsledkem Modré šance ODS by byla stagnace a propad hospodářství a polarizace a destabilizace společnosti," řekl dnes na tiskové konferenci šéf Českomoravské konfederace odborových svazů a senátor ČSSD Milan Štěch. Zároveň představil studii odborů o dopadu programu ODS na české zaměstnance.

Na zavedení rovné daně ve výši 15 procent a na škrtech v sociálním systému by prý vydělali lidé s příjmy nad 30.000 korun měsíčně. U stotisícového platu by prý lidé ušetřili již desítky tisíc korun měsíčně. Naopak lidé s průměrnými a nízkými příjmy by podle odborů na plány ODS doplatili.

Štěch připomněl studii OECD, podle které má ČR jen čtyři procenta chudých obyvatel, což je nejméně na světě. "Z roku na rok by to nemusely být čtyři procenta, ale desítky procent," varoval.

Politici ODS prý předpokládají, že zavedením Modré šance zrychlí růst české ekonomiky na sedm procent. To je však podle ekonomického experta odborů Martina Fassmanna utopie. Snížení složené daňové kvóty o procento podle něj zrychlí ekonomický růst o pouhou desetinu procenta. "Snižování daní jako podpora ekonomického růstu je nejvíce nákladná a nejméně účinná cesta," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK