Chovatelé na Semilsku marně čekají na odškodnění za BSE

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LIBŠTÁT (Semilsko) 22. června (ČTK) - Chovatelé Agrodružstva vlastníků (ADV) v Libštátu a Zemědělského družstva v Košťálově na Semilsku už téměř dva roky marně čekají na vyplacení náhrad za nucenou porážku dobytka v souvislosti s prokázaným případem takzvané nemoci šílených krav (BSE) v Lomnici nad Popelkou na podzim roku 2003. Hasičská vzájemná pojišťovna (HVP) odmítá vyplatit náhrady s tím, že na ně chovatelé nemají nárok. "Snažili jsme se o dohodu, ale marně, obrátili jsme se proto na soud," řekl předseda ADV Jaroslav Podzimek.

Zatímco firmě ZEOS Lomnice nad Popelkou, odkud zvíře nakažené BSE pocházelo, vyplatila Česká pojišťovna náhradu bez jakýchkoli průtahů a odškodnila i družstvo v Miletíně na Jičínsku, které muselo rovněž část stáda vybít, zemědělci z Libštátu a Košťálova se svých peněz domáhají marně. Za porážku více než 250 kusů dobytka měli od Hasičské vzájemné pojišťovny dostat dohromady kolem 4,5 milionu korun. Tyto peníze jim dnes chybějí, a nemají proto dost prostředků na to, aby plně obnovili svá stáda.

Podle vyjádření HVP nevznikla škoda nahodilou událostí, která je podmínkou pro vznik nároku na plnění. Zvířata s negativním patologicko-anatomickým nálezem bylo podle pojišťovny možné dál zužitkovat a HVP by pak hradila škodu sníženou o tyto zužitkovatelné části. S tím ale nesouhlasí veterináři, podle nichž se výskyt nákazy nedá předvídat, a navíc využití kusů určených na porážku evropské normy zakazují.

AGV Libštát a ZD Košťálov přišly kvůli nákaze o třetinu svých dojnic. I když stát podnikům vyplatil náhrady škod, na plnou obnovu stád nemají dost peněz, a přicházejí tím o další peníze, které by získaly prodejem mléka. AGV Libštát doplnilo podle Podzimka zhruba polovinu chybějících kusů a další nakupuje postupně. Ani v Košťálově nemají stádo v původním počtu.

"Přestože jsme až do tohoto případu neměli s plněním od Hasičské pojišťovny žádné problémy, po této zkušenosti jsme od letošního roku pojišťovnu změnili," řekl Podzimek. Nová pojišťovna je podle něj sice dražší, podnik má ale jistotu, že své závazky plní. Stejně se rozhodlo i družstvo v Košťálově.

Nákazu BSE v Libereckém kraji prokázaly testy předloni v říjnu. Nakažené zvíře pocházelo ze stáje v Syřenově na Semilsku. ZEOS, kterému teletník patřil, musel na porážku poslat zhruba 500 zvířat. Další kusy musely nechat porazit také AGV Libštát a Zemědělská družstva v Košťálově na Semilsku a Miletíně na Jičínsku, jejichž zvířata prošla stejným teletníkem jako nemocné zvíře. Celkem bylo ve třech vlnách vybito 874 zvířat. Stát podnikům na náhradách rozdělil kolem 35 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK