Domácnostem letos zdražila v EU elektřina v průměru o pět procent

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. června (ČTK) - Domácnosti v zemích Evropské unie letos platí za elektrickou energii v průměru 0,105 eura (3,1 koruny) za kilowatthodinu, což je meziročně o 4,6 procenta více. Nejdražší elektřinu mají v Itálii a Německu, naopak nejlevnější je elektrická energie v Estonsku a Polsku. Vyplývá to z informací statistického úřadu Eurostat, ceny však nezahrnují odlišné zdanění v příslušných státech.

České republice patří v evropské pětadvacítce devatenácté místo s cenou 0,073 eura za kWh. Podle Eurostatu zdražila česká nezdaněná elektřina domácnostem letos o deset procent, konečná cena však byla na základě loňského cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu v průměru o 4,3 procenta vyšší. Podle ministerstva průmyslu a obchodu je cena elektřiny v Česku pro domácnosti v porovnání se sousedními státy nejnižší.

Českým průmyslovým odběratelům patří v obdobném žebříčku s cenou 0,06 eura sedmnáctá příčka. Průměrná cena elektřiny pro tyto odběratele je letos v původní evropské patnáctce 0,068 eura, meziročně o sedm procent vyšší. V České republice tato elektřina podle Eurostatu zdražila o 22 procent.

Nejvíce letos cena elektřiny bez daně stoupla domácnostem v Lotyšsku. Z loni nejnižších 0,049 eura v EU zdražila na letošních 0,070 eura za kWh. O pětinu podle Eurostatu stoupla cena ve Velké Británii, o více než deset procent více za nezdaněnou elektřinu platily také domácnosti v Litvě a Irsku. Naopak o několik procent klesla cena této elektřiny v Belgii, na Kypru a Maltě, v Rakousku, Polsku, ve Finsku a Švédsku.

Mnohé státy Evropské unie čeká podle společnosti Eurelectric, která zastupuje hlavní výrobce a dodavatele elektřiny v Evropě, růst poptávky po elektřině do roku 2020 v řádu desítek procent. Například v rozšířené EU by měla do roku 2010 stoupnout spotřeba o desetinu. Kvůli vyšší poptávce i stárnoucím elektrárnám bude muset Evropa zřejmě postavit nové zdroje s výkonem až 300.000 MW, což odpovídá 300 blokům jaderné elektrárny Temelín. To pravděpodobně povede ke zdražení elektřiny.

S růstem cen musejí zřejmě počítat i čeští odběratelé. Ministerstvo průmyslu a obchodu nedávno uvedlo, že pro příští rok očekává růst cen pro konečné zákazníky o tři procenta. Pozvolný trend zvyšování cen elektrické energie souvisí s její zvyšující se spotřebou a zároveň s nutností obnovy dožívající výrobní základy energetiky v celé Evropě, uvedl mluvčí úřadu Ivo Mravinac. Ceny velkoobchodní elektřiny by měly stoupnout více.

Podle místopředsedy představenstva ČEZ Alana Svobody se ceny elektrické energie ve středoevropském regionu budou dlouhodobě sbližovat. "Což pro Česko znamená, že porostou," uvedl pro deník Mladá fronta Dnes. Velkoobchodní cena elektřiny je podle ČEZ na Slovensku vyšší o deset procent, v Polsku o 15 procent. Zhruba o pětinu jsou velkoobchodní ceny vyšší v Německu, Rakousku a Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK