Akcionáři Bohemia Sektu dnes schválili převzetí Vína Mikulov

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


STARÝ PLZENEC (Plzeňsko) 22. června (ČTK) - Největší český výrobce vína Bohemia Sekt přebírá jako hlavní akcionář a.s. Víno Mikulov, druhý největší vinařský podnik. Zhruba 4000 drobných akcionářů, kteří dosud drží necelých deset procent akcií podniku, vyplatí 1250 korunami za akcii, což je cena stanovená nezávislým soudním znalcem. Řekl to finanční ředitel Ondřej Beránek. Podle něj je nabízená výkupní cena veřejně neobchodovatelných akcií velmi výhodná a vyšší než při nedávném veřejném odkupu.

Převzetí celého jmění dceřiné společnosti Víno Mikulov a její zrušení bez likvidace dnes schválila valná hromada Bohemia Sektu, který z 96 procent ovládá německý výrobce alkoholických nápojů Henkell & Söhnlein z potravinářské skupiny Dr. Oetker. Tento krok musí ještě schválit čtvrteční valná hromada Vína Mikulov.

"Spojení výrazně uspoří administrativní náklady, budeme mít centrální ekonomické řízení i nákup," uvedl generální ředitel Bohemia Sektu Josef Vozdecký. Obchod už funguje centrálně.

K fúzi společností dojde zpětně k 1. lednu 2005 poté, co bude zapsána v obchodním rejstříku. Následně bude dva měsíce trvat vypořádání drobných akcionářů, které by mělo být uzavřeno na podzim. Z Vína Mikulov se stane středisko Bohemia Sektu, který přebírá veškeré závazky, pohledávky i všech 90 zaměstnanců moravského podniku. Veškeré obchodní značky i produkty Vína Mikulov zůstanou zachovány.

Víno Mikulov loni vyrobilo 12,5 milionů lahví vína, což je srovnatelné s rokem 2003. Celá skupina Bohemia Sekt, která tvoří kromě mateřského Bohemia Sektu a Vína Mikulov ještě Habánské sklepy, Chateau Bzenec, Českomoravské vinné sklepy v Sedleci u Mikulova a Českomoravská vína Mikulov, loni prodala 31 milionů lahví. Skupina loni utržila celkem 1,3 miliardy korun bez spotřební daně. Tržby Vína Mikulov tvořily zhruba 30 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK