Koruna posílila o desetník na tříměsíční maximum 29,825 Kč/EUR

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. června (ČTK) - Česká měna dnes při klidném obchodování posílila o deset haléřů na závěrečných 29,825 Kč za euro a dostala se tak na nejsilnější hodnotu za poslední tři měsíce. Vůči dolaru koruna naopak o desetník klesla na 24,60 Kč/USD; důvodem byl vývoj na eurodolarovém trhu. Vyplývá to z informací webové stránky společnosti Patria.

V souladu s předpoklady bylo dnešní obchodování na domácím devizovém trhu klidné, uvedl analytik Komerční banky Vladimír Kvasnička. Koruně se opětovně nedostalo z domova žádných událostí, jediným hybatelem kurzu tak podle něj zůstala lehce pozitivní nálada v regionu.

Na úrovních okolo 29,80 Kč/EUR se koruna letos již několikrát zadrhla, upozornil analytik Volksbank Vladimír Pikora. Úspěšné proražení této hranice by ale podle jeho slov tuzemské měně otevřelo dveře k dalším ziskům. "Výraznou překážkou k dalšímu posílení by byla až úroveň 29,50 Kč za euro," podotkl.

Čtvrtek bude podle Vejmělka z pohledu domácích událostí opět nezajímavý. Z okolních zemí bude zajímavé pouze Polsko, kde zveřejněné maloobchodní tržby budou posledním ukazatelem před zasedáním centrální banky v příštím týdnu. Případné zklamání může paradoxně dále polskou měnu podpořit, výraznější pohyb zlotého by ovlivnil i korunu, poznamenal analytik.

V příštím týdnu bude důležité především zasedání americké centrální banky, která bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Stejné rozhodování čeká příští čtvrtek i Českou národní banku. Ekonomové předpokládají, že sazby zůstanou na historickém minimu 1,75 procenta, další pokles se však podle nich zcela vyloučit nedá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK