Polsko soupeří o miliardovou investici LG.Philips i s Českem

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KOBIERZYCE (Polsko) 22. června (ČTK) - Polsko soupeří o investici společnosti LG.Philips LCD s Českou republikou, Slovenskem a Maďarskem. Na tiskové konferenci to při návštěvě investiční lokality uvedl polský premiér Marek Belka. Podle informovaných zdrojů by investice mohla dosáhnout až jedné miliardy eur, tedy zhruba 30 miliard Kč. Agentura CzechInvest se na dotaz ČTK k informaci odmítla vyjádřit s vysvětlením, že jde o citlivé informace.

Belka při návštěvě Kobierzyc uvedl, že se příští týden setká s představiteli LG.Philips, aby jim předložil vládní návrhy investičních pobídek. LG.Philips LCD je světově druhý největší výrobce plochých obrazovek.

Polsko původně připravilo parcelu pro výstavbu závodu u města Kobierzyce na jihozápadě Polska pro jihokorejskou automobilku Hyundai Motor. Ta si ale nakonec vybrala Slovensko.

"Polsko už není vnímáno jako levná země. Proto musíme vytvořit podmínky, které investory pobídnou," citovala Belku agentura Reuters.

V Česku LG. Philips Displays již čtyři roky v Hranicích na Přerovsku vyrábí televizní obrazovky v továrně, do níž podle vlastních údajů investovala 240 milionů eur. Loni firma vyrobila více než 2,5 milionu obrazovek a zvýšila výrobu o 40 procent. Letos plánuje vyrobit 3,5 milionu kusů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK