Dovolenou za rok 2003 budou firmy možná muset některým proplatit

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. června (ČTK) - Lidem na rodičovské dovolené, ženám na mateřské a nemocným, kteří si loni nestačili vybrat řádnou dovolenou za rok 2003, ji možná firmy budou muset do konce letošního roku proplatit. Nový zákoník práce už s proplácením staré dovolené nepočítá. Sněmovna dnes ale postoupila k projednání svým výborům návrh, aby zákon těmto lidem a pouze pro případ nevybraných dovolených za rok 2003 umožnil výjimku.

Osud této předlohy lidoveckých poslanců je ale velmi nejistý. Vláda se postavila proti novele a také poslanci ODS dnes její autory kritizovali. Občanští demokraté tvrdí, že lidovci nejprve pomáhali schválit "zpackaný" zákoník práce a teď se pokrytecky snaží odstraňovat chyby, které i oni způsobili. Kabinet uvedl, že novela má řadu chyb, kromě jiného prý zavádí nepřípustnou zpětnou účinnost. Dolní komora o předloze rozhodne za několik měsíců.

Změny v zákoníku práce začaly platit loni na podzim. Počítají s tím, že do konce každého roku si lidé musí vybrat dovolenou, která jim zbyla z předchozího roku. Takové volno už nelze převést do dalšího období, lidé si ho ani nemohou nechat proplatit.

Řada žen na mateřské, nemocných a lidí na rodičovské dovolené už ale loni nestihla do konce roku 2004 nová pravidla splnit. Hlavní autor nynější novely Josef Janeček ČTK již dříve řekl, že některé firmy navíc odmítly vyhovět zaměstnancům, kteří je požádali, aby jim kvůli tomu rodičovskou dovolenou změnily na řádnou.

Vyjmenované skupiny zaměstnanců tak podle Janečka prostě neměly šanci si řádnou dovolenou vybrat. "Mnozí zaměstnanci přišli až o několik týdnů dovolené za rok 2003, a to pouze kvůli novele zákoníku práce, která nabyla účinnosti tři měsíce před koncem roku (2004)," uvedl.

Nová pravidla pro vybírání volna mají přispět k tomu, aby si lidé dovolenou skutečně vybrali a odpočinuli se. "A ne připravit (zaměstnance na rodičovské a mateřské dovolené a nemocné) o nárok na náhradu mzdy," dodali autoři novely v důvodové zprávě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK