Americké akcie dopoledne klesly kvůli úbytku ropných rezerv

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 22. června (ČTK) - Přední akciové tituly na newyorské Wall Street dopoledne oslabily. Poté, co ministerstvo energetiky oznámilo, že se americké zásoby ropy minulý týden snížily, se ceny ropy opět přiblížily k historickým maximům.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SELČ, snížil o nepatrných 0,01 procenta na 10.598,9 bodu. Index technologického trhu Nasdaq v poledne klesl o 0,2 procenta na 2086,6 bodu.

Zpráva z ropného průmyslu smazala objemné ranní zisky, které si akciové indexy připsaly díky solidní výsledkové zprávě technologické firmy Jabil Circuit Inc. O ranní zájem investorů o akcie se postaraly také klesající úroky u dlouhodobých obligací.

Cena americké ropy pro srpnovou dodávku se v jednu chvíli zvýšila o 11 centů na 59,15 dolaru za barel, a je tak blízko historickému maximu 59,70 USD. Zásoby ropy se ve Spojených státech snížily třetí týden za sebou. V uplynulém týdnu klesly o 1,6 milionu barelů, protože klesl dovoz a rafinerie pracovaly téměř na plný výkon. Analytici pokles rezerv očekávali.

Vysoké ceny ropy jsou pro akciový trh negativním faktorem, protože firmám zvyšují náklady a snižují zisky. Drahé energie navíc snižují spotřebitelům objem peněz, které jim zbývají na utrácení, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK