Vláda: Telecom už nebude národním telekomunikačním operátorem

22.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. června (ČTK) - Český Telecom přišel o statut národního telekomunikačního operátora pro krizové situace. O rozhodnutí vlády dnes novináře informovala ministryně informatiky Dana Bérová. V budoucnu by služby elektronických komunikací za krizových stavů mohly poskytovat i konkurenční operátoři, kterým to bude ukládat Český telekomunikační úřad.

Vláda jmenovala Telecom národním operátorem pro účely krizového plánování a spolupráci s NATO v roce 2002. Ministerstvo dopravy a spojů, které návrh předkládalo, zdůvodňovalo jmenování firmy mimo jiné možností zvýšit její hodnotu před privatizací.

Vládní usnesení se ale nyní dostalo do rozporu s novým zákonem o elektronických komunikacích a pravidly EU. Popírá princip liberalizace a významu konkurenčního prostředí, zasahuje do pravomocí regulátora, narušuje zásady hospodaření s kmitočtovým spektrem a volný přístup všech podnikatelů.

V příštím roce by také měla vypršet pětiletá smlouva mezi státem a Telecomem, na základě které měla firma vybudovat a provozovat telekomunikační infrastrukturu státních úřadů. Ministerstvo informatiky nechce exkluzivní dohodu v hodnotě několika miliard korun prodlužovat a hodlá na služby vypsat tendr.

Minulý týden stát prodal majoritu v Telecomu španělské telekomunikační skupině Telefónica.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK