LN: Člen bankovní rady ČNB zpochybnil přijetí eura do roku 2010

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. června (ČTK) - Další člen bankovní rady České národní rady, Jan Frait, zpochybnil přijetí eura do roku 2010, jak to plánuje nynější vláda. Příčinu vidí v pomalé deregulaci ekonomiky. Vláda podle něj musí zpružnit trh práce, snížit výdaje a zmenšit byrokracii. S odvoláním na rozhovor, který Frait poskytl agentuře Bloomberg, to píšou dnešní Lidové noviny.

"Pokud by pokračovalo současné tempo reforem, je termín přijetí eura v roce 2010 zcela jistě ohrožen," cituje deník Fraita. Zároveň upozornil, že tuzemské hospodářství musí být schopné odolávat šokům jako je globální recese, pokud ztratí svobodu v měnové politice. Přijetí eura by podle Fraita byl v současné podobě "obrovský hazard".

Za zpochybňování termínu přijetí eura kritizoval centrální banku premiér Jiří Paroubek, který minulý týden vyzval guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu, aby vysvětlil kritické mediální výroky některých členů bankovní rady na adresu vlády. Vládní plán přijetí eura do roku 2010 již dříve zpochybnili někteří zástupci ČNB a například viceguvernér Luděk Niedermayer označil českou ekonomiku za přeregulovanou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK