Francie začala nabízet akcie GdF, chce téměř tři miliardy eur

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 23. června (ČTK) - Francouzská vláda dnes začala nabízet akcie energetické společnost Gaz de France (GdF). Chtěla by za ně získat až 2,9 miliardy eur (asi 87 miliard Kč) a peníze využije na snížení schodku veřejných financí. Prodej části GdF je v letošním roce největší primární emisí ve světě.

Při započtení nově emitovaných akcií bude k dispozici maximálně 202,2 milionu kusů, které Francouzi nabízejí v ceně 20,7 až 24 eur za kus. Nabídka potrvá ode dneška do 6. července a s akciemi by se mohlo začít poprvé obchodovat 8. července. GdF bude mít tržní hodnotu od 21 miliard do 24 miliard eur.

GdF si z peněz získaných za prodej akcií ponechá 40 procent, což budou maximálně dvě miliardy eur. Zbytek, tedy 2,9 miliardy eur, získá vláda. Celkem by měl prodej vynést až 4,9 miliardy eur (asi 187 miliardy Kč).

Částečná privatizace GDF poslouží jako zkouška před další podobnou akcí. Vláda chce totiž později privatizovat i společnost Electricité de France (EdF), přestože proti tomuto plánu se staví zaměstnanci i odbory.

Vláda předpokládá, že uvedením akcií GdF na trh bývalému plynárenskému monopolu pomůže přeměnit se na přední energetickou společnost evropského formátu. Změna se má ale dostavit v době, kdy se trh zemního plynu a elektrické energie ve Francii otevírá konkurenci, podotýká agentura AP.

Odboráři nechtějí, aby vláda akcie umístila na trh. Obávají se ztráty pracovních míst, a strach mají také o to, že by se mohla zhoršit kvalita poskytovaných služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK