KPMG: V ČR oživil trh fúzí a akvizic, daří se jim i ve světě

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. června (ČTK) - V České republice letos výrazně oživil trh fúzí a akvizic. Hodnota obchodů již letos dosáhla 1,6 miliardy dolarů (asi 40 miliard korun), zatímco loni v prvním pololetí to bylo jen 0,6 miliardy dolarů (asi 15 miliard korun). Vedle velkých obchodů se stále více objevují i střední transakce, k čemuž pomohl zejména vstup ČR do EU. Fúzím a akvizicím se letos daří i ve světě, vyplývá z analýzy společnosti KPMG, jejíž výsledky má ČTK k dispozici.

Největšími letošními obchody v ČR, které statistika KPMG zachytila, byly nákup televize Nova americkou společností CME za 679 milionů dolarů (přes 16 miliard korun) a vykoupení zbývajících akcií mobilního operátora Oskar Mobil tehdejším vlastníkem Telesystem International Wireless (TIW) za více než 12 miliard korun. Celkový počet transakcí letos dosáhl 38 proti 36 obchodům za první pololetí loňského roku.

Dobré by prý mohly být i výsledky za celý letošní rok. Ve statistikách za druhé pololetí se například objeví prodej Českého Telecomu za téměř 83 miliard korun, mobilního operátora Oskar nebo společnosti Vítkovice Steel.

Prodejům společností se daří i ve světě. Do konce června bude odhadem uzavřeno přes 12.400 obchodů za 771 miliard dolarů (asi 19 bilionů korun), což by bylo meziročně o 14 procent více. "Trh fúzí a akvizic dosáhl svého dna v polovině roku 2003. Zatímco pokles byl strmý, nárůst je spíše postupný," uvedl Alex Verbeek ze společnosti KPMG.

V západní Evropě se letos uskutečnilo téměř 3900 obchodů se společnostmi za 298 miliard dolarů, čímž tento region předběhl Spojené státy. "USA se zjevně nacházejí v ekonomickém útlumu. To ve spojení s prostředím rostoucích úrokových sazeb otřáslo obchodní důvěrou," řekl Verbeek.

Nejvíce se letos nakupování společností daří v Asii, které vévodí Japonsko s meziročním růstem hodnoty transakcí přes 50 procent. Japonsko podle Verbeeka zažívá vlnu průmyslové konsolidace poháněnou potřebou nahradit zmenšující se domácí trh a růstem celosvětové konkurence.

Celosvětově zaznamenaly obrovský propad obchody v oblasti finančních služeb, naopak se dařilo transakcím v médiích, informačních technologiích či průmyslové výrobě. V Evropě je však vývoj odlišný a dochází k fúzím bank. Naposledy oznámily sloučení banky UniCredito a HVB.

Za celý rok 2005 by mohl světový trh fúzí a akvizic vzrůst o desítky procent. "Přestože plán evropské integrace poněkud pokulhává a mezi společnostmi tudíž vládne útlum, výsledky asijsko-pacifického regionu nás uklidňují," dodal Verbeek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK