Objem pohledávek v ČKA klesl pod 100 miliard korun

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. června (ČTK) - Objem pohledávek, které spravuje Česká konsolidační agentura, letos poklesl pod 100 miliard korun a do konce roku by se mohl snížit na 65 miliard Kč. Po zániku agentury na konci roku 2007 by mohly zbýt pohledávky za deset až 20 miliard korun, které by převzalo ministerstvo financí, řekl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp. Na konci loňského roku činil objem pohledávek zhruba 122 miliard Kč.

Agentura již letos prodala například bloky pohledávek v hodnotě téměř 23 miliard korun, za které utržila asi 1,5 miliardy Kč. Další bloky za 31 miliard korun jsou připraveny k prodeji. V prodeji balíků pohledávek nebo v individuálním vymáhání bude ČKA pokračovat až do konce června příštího roku. Většina zbylých dluhů pak bude součástí závěrečného bloku, který přijde právě v polovině roku 2006.

Podle Čápa se převedení části pohledávek na MF agentura při svém zániku nevyhne. "Některé pohledávky mají takové vady a provázejí je letité právní spory, takže jejich vyřešení překračuje horizont roku 2007," řekl.

Podle Čápa se agentuře v posledních měsících daří rychle zvyšovat výtěžnost pohledávek. Například u letošního konkurzního bloku pohledávek z dceřiné společnosti Konpo získala ČKA 6,5 procenta jejich účetní hodnoty, zatímco před několika lety prý byla výtěžnost u obdobného bloku třikrát menší.

U individuálního řešení pohledávek se ČKA letos daří získat přes 55 procent dlužných částek, zatímco loni to byla čtvrtina a předloni 20 procent. Individuální cestu přitom agentura využívá stále častěji. Zatímco předloni to bylo ve 210 případech, za prvních pět měsíců letošního roku již tuto metodu agentura využila 350krát.

Pro celý letošní rok ČKA očekává ztrátu 1,7 miliardy korun, kterou by měla pokrýt z rezervních zdrojů a úhrady Fondu národního majetku. V dalším roce by měla ztráta činit 1,8 miliardy Kč a v posledním roce činnosti 4,3 miliardy korun. Celková ztráta agentury od jejího vzniku až po chystaný zánik bude podle Čápa činit zhruba 250 miliard korun.

Agentura prý nyní vede přibližně 5700 soudních sporů. Zároveň eviduje desítky případů, kdy je naopak žalována ona sama. Podle Čápa má agentura velmi dobré zkušenosti s vymáháním pohledávek formou exekucí. "Například minulý měsíc zaplatil dlužník, kterému hrozila exekuce, celou dlužnou částku v řádu desítek milionů korun," řekl. K samotným exekucím tak příliš často nedochází; loni výnos z nich dosáhl 50 milionů a letos zatím 12 milionů Kč.

Agentura podle Čápa loni provedla řadu změn v organizační struktuře i v motivaci zaměstnanců. Počet pracovníků loni poklesl o 30 procent a další desetina zaměstnanců by měla odejít letos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK