Koruna odpoledne oslabila na 29,80 Kč/EUR a 24,75 Kč za dolar

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. června (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek dopoledne prohloubila své tříměsíční maximum až na 29,72 Kč/EUR, ale odpoledne oslabovala a před 17:00 stála na 29,80 Kč za euro. Vůči dolaru koruna klesla o 15 haléřů na závěrečných 24,75 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Dopolední zisky koruny podpořil pozitivní trend na okolních trzích, kde posiloval především polský zlotý, uvedl analytik Komerční banky Vladimír Kvasnička. Z domácího prostředí se koruna události nedočkala. Technickou hranici 29,74 Kč/EUR ale kurz nakonec neprolomil a odpoledne se vrátil ke své zahajovací úrovni, dodal.

Za poklesem kurzu k dolaru stálo posílení americké měny na světových trzích, upozornil analytik Volksbank Vladimír Pikora. Dolar se opět více přiblížil psychologické hranici 1,20 za euro. "Investoři stále spekulují na to, že Evropská centrální banka podlehne tlaku a sníží své úrokové sazby, zatímco americká centrální banka své úrokové sazby zvýší," vysvětlil.

Páteční obchodování bude podle Vejmělka opět pod vlivem nálady v regionu. "I v pátek tak můžeme vidět další snahu koruny o prolomení technické podpory na úrovni 29,74 Kč/EUR. Domácí kalendář je prázdný," podotkl.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že nyní v polovině roku 2005 je nejistota na finančních trzích obecně nejvyšší za několik posledních let. "Investoři na finančních trzích jsou rozděleni na skupiny, které se naprosto diametrálně liší svým názorem na budoucí vývoj dolaru, akcií, dluhopisů, úrokových sazeb, nemovitostí i ropy," poznamenala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK