Unipetrol dividendu stejně jako loni nevyplatí

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. června (ČTK) - Akciová společnost Unipetrol v letošním roce dividendy stejně jako loni nevyplatí. Čistý zisk 142,58 milionu korun rozdělí do rezervního fondu a na úhradu ztrát z minulých let. Rozhodla o tom valná hromada.

Společnost je mateřskou firmou petrochemického holdingu Unipetrol, jehož hospodaření se loni výrazně zlepšilo. Čistý zisk holdingu stoupl na 3,68 miliardy korun po předloňské ztrátě před zdaněním 406 milionů korun. Tržby holdingu vzrostly meziročně téměř o 18 miliard na 85,82 miliardy korun. Na lepších výsledcích se podílely vyšší výkon výrobních jednotek, rostoucí ceny petrochemických komodit a marží a úspory nákladů.

K nejvýznamnějším dceřiným firmám skupiny patří Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo, Spolana a Unipetrol Rafinérie. V celém holdingu Unipetrol pracuje kolem 7000 lidí.

Zhruba 63procentní státní podíl ve skupině koupil za 13,05 miliardy korun polský ropný koncern PKN Orlen. Cena se ještě může změnit v závislosti na vývoji vlastního jmění holdingu Unipetrol. Konečná výše by měla být podle dřívějšího vyjádření šéfa PKN Igora Chalupce známa nejpozději do poloviny října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK