Cena americké ropy se poprvé dotkla 60 dolarů za barel

23.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN/NEW YORK 23. června (ČTK) - Klíčové ceny ropy vystoupily ke konci čtvrtečního obchodování v New Yorku poprvé v historii na hranici 60 dolarů za barel. Americká lehká ropa prudce rostla pod tlakem rostoucích cen benzinu a topného oleje a v jednu chvíli získávala na středu téměř dva dolary na barel.

Úrovně rovných 60 dolarů se ropa v nejbližším termínovém kontraktu dotkla těsně před 20. hodinou SELČ a hned spadla zpět. Obchodování skončila na 59,40 dolaru se ziskem 1,31 dolaru. Severomořská ropa Brent zpevnila o 1,24 dolaru na 57,90 USD.

Srpnový termínový kontrakt se obchodoval těsně nad 60 dolary již v dubnu a znovu na počátku týdne. V úterý se však srpnový termín stal nejbližším kontraktem, který je pro trh směrodatný, protože odráží nejlépe současnou situaci a obchoduje se nejvíce.

Od počátku roku ropa získala již téměř 40 procent. Vzhůru ji vede silná poptávka po ropných produktech, protože ta vyvolává napětí globálních těžebních kapacit. Rekordně vysoké ceny přitom zjevně zatím poptávku nijak výrazněji neomezují.

Pokračující růst poptávky ve středu potvrdily vládní statistické údaje. Podle nich je nyní poptávka po ropných produktech jako nafta a topný olej meziročně vyšší o sedm procent a poptávka po benzinu roste o 2,5 procenta. Naznačuje to, že americké rafinerie budou mít problém vytvořit si dostatečné zásoby před koncem roku, kdy vrcholí poptávka po topném oleji.

Situaci využívají ve stále větší míře spekulující investiční fondy, které k nákupům "papírové ropy" v termínových kontraktech povzbuzuje odolnost americké poptávky vůči vysokým cenám. Sází se tak na to, že rafinerie nebudou schopny vyrábět dostatek ropy, nebo že potíže v ropných zemích naruší dodávky suroviny.

"Je to hlavně kvůli spekulacím," řekl o čtvrtečním růstu agentuře AP Mike Fitzpatrick z makléřské firmy Fimat USA. "Nemyslím si, že tyto ceny mají podporu v základních faktorech," dodal.

Jiní analytici poukazují na dlouhodobější obavy než to, zda budou rafinerie dostatečně vyrábět."Otázky kapacity rafinerií stačí na udržení cen vysoko, ale asi ne na to, aby se nad 60 dolary udržely nadlouho," řekla agentuře Reuters Helen Hentonová, která vede komoditní výzkum v bance Standard Chartered.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK