HN: U veřejných zakázek se dají ušetřit miliardy korun

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. června (ČTK) - Dodržování všech zákonů při zadávání veřejných zakázek, větší otevřenost soutěží a důslednější boj s korupcí by Česku ročně ušetřily miliardy korun. Jak informují hospodářské noviny, zjistila to studie mezinárodní organizace Transparency International (TI).

TI na základě mezinárodních studií, rozsahu zakázek českých úřadů a odhadu českých odborníků uvedla, že zakázky patří mezi oblasti, kde státu i místním úřadům nejvíc unikají peníze. Na základě svých světových průzkumů, podle kterých se úplatky při veřejných zakázkách pohybují mezi deseti až 15 procenty, organizace odhaduje, že se ročně při veřejných zakázkách v ČR ztrácí odhadem až 60 miliard korun.

Ročně se v tuzemsku přidělí rozdělí zakázky za víc než 400 miliard korun. ČR tak patří k zemím, kde se ve veřejných zakázkách rozděluje nejvíc peněz. Objemem nákupu zboží a služeb z veřejných rozpočtů je nad průměrem zemí OECD i EU. Problémem údajně není to, že by veřejných soutěží bylo mnoho. Podle kritiků jsou neprůhledně zorganizované a málo kontrolované.

"Pokud by se podařilo dosáhnout v této oblasti úspory deset procent, ať už zvýšením transparentnosti nebo potřením korupce, znamenalo by to snížení ročního deficitu veřejných rozpočtů asi o 1,7 procenta hrubého domácího produktu," odhaduje Jan Pavel z Vysoké školy ekonomické. To je o víc než polovinu maastrichtského konvergenčního kritéria.

Podle Davida Ondračky z české pobočky TI patří mezi nejčastější porušení zákona o zadávání veřejných zakázek umělé rozdělování větších zakázek. Úřady také často zadávají zakázky jednomu předem vybranému uchazeči, nabídky hodnotí neprůhledně a špatně zadávají kritéria.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK