Koruna ráno oslabila na 29,87 Kč/EUR

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. června (ČTK) - Koruna dnes ráno oslabila o pět haléřů na 29,87 Kč/EUR. Sdělil to Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Podle něj je obchodování s českou měnou pod vlivem vývoje na eurodolarovém trhu, kde euro k dolaru na určitou dobu oslabilo pod hranici 1,2 USD/EUR a dosáhlo tak desetiměsíčního minima. K dolaru koruna stagnuje kolem 24,75 Kč/USD.

K oslabení koruny však mohl podle Vlka přispět i vývoj na devizových trzích ve středoevropském regionu, kde po posilování v předchozích dnech oslabovaly polský zlotý i maďarský forint. Podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance by se koruna mohla dočasně vrátit k hranici 30,00 Kč/EUR. V červenci by však opět měla začít posilovat. "Ke slovu se opět dostanou příznivé fundamenty, zejména vysoce přebytkový zahraniční obchod," dodala Šichtařová.

Výkyvy na eurodolarovém trhu způsobuje především nejistota ohledně dalšího vývoje v Evropské unii. Ve čtvrtek se jako bojovník za moderní, konkurenceschopnou Evropskou unii v Bruselu předvedl britský premiér Tony Blair. V zásadním projevu týden před začátkem předsednictví své země v EU se bránil proti obviněním, že Londýn chce unii omezit na zónu volného obchodu a zbavit integraci politického obsahu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK