Webfarm: Pohonné hmoty dál zdražují, cena nafty překročila 28 Kč

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. června (ČTK) - Ceny pohonných hmot se od pondělí dále zvýšily. Průměrná cena nafty podle údajů společnosti Webfarm stoupla o 15 haléřů na 28,12 koruny za litr. Poprvé od začátku roku tak překročila hranici 28 korun. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil od pondělí o 17 haléřů na průměrných 28,30 korun. Pohonné hmoty reagují mimo jiné na vývoj na světovém trhu s ropou, kde se ceny dostaly na rekordních 60 dolarů za barel.

Proti začátku roku je současná cena benzinu zhruba o 3,30 Kč na litr vyšší. Cena nafty stoupla o 3,10 Kč.

Nejvýrazněji podražil benzin v Praze a na severní Moravě, kde ceny proti pondělí stouply zhruba o 20 haléřů na litr. V hlavním městě se dnes litr prodává v průměru za 28,83 Kč, což je nejvyšší průměrná cena v republice. Na severní Moravě tankují řidiči litr za 28,08 Kč a i přes zdražení jde o nejnižší průměrnou cenu v tuzemsku.

Také ceny nafty se nejvíce zvedly v hlavním městě, kde se litr prodává v průměru za 28,58 Kč. Proti pondělí to je o 20 haléřů vyšší cena. Podobně zdražila nafta ve středních Čechách, kde nyní litr stojí 28,17 Kč. Méně než průměrných 28 korun stojí nafta už pouze na severní Moravě a ve východních Čechách.

Podle společnosti CCS, která ceny pohonných hmot rovněž sleduje, dosáhly ceny dokonce ještě vyšších hodnot. Litr benzinu stál podle těchto údajů ve čtvrtek v průměru 28,62 Kč. Za litr nafty řidiči platili 28,39 Kč.

Ceny pohonných hmot odrážejí vývoj na světových trzích s ropou, kde se ceny ve čtvrtek dostaly poprvé v historii na hranici 60 dolarů za barel. Od začátku roku tak ropa zdražila zhruba o 40 procent. Vzhůru ji žene silná poptávka po ropných produktech, protože ta vyvolává napětí těžebních kapacit. Rekordně vysoké ceny přitom zatím poptávku nijak výrazněji neomezují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK