ČD vyhlásily výběrová řízení na partnery pro rekonstrukce nádraží

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. června (ČTK) - České dráhy dnes vyhlásily výběrová řízení na partnery pro oživení prvních šesti stanic v rámci projektu Živé nádraží. Dráhy chtějí postupně najít firmy, které budou investovat do oprav celkem 58 nádraží v celé zemi. Řekl to mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Pro stanice Františkovy Lázně, Ústí nad Labem, Havlíčkův Brod a Teplice v Čechách hledají ČD partnera, který nádraží opraví a později je bude dlouhodobě provozovat. Investice se mu tak zpět vrátí z pronájmů opravených obchodních prostor.

Pro železniční stanici Praha-Holešovice hledají ČD partnera pro založení společného podniku. V Plzni nabízejí dráhy k odkoupení část pozemků, na kterých může vzniknout obchodní zóna. Z prodeje pozemků pak bude financována modernizace železniční stanice. Inzeráty dráhy zveřejnily v tisku a na internetu.

Kromě 58 vytypovaných stanic v projektu Živá nádraží se dráhy již dříve dohodly na revitalizaci okolí Masarykova nádraží v Praze s ING Real Estate. Na opravě Smíchovského nádraží a jeho okolí budou zase spolupracovat s firmou Sekyra Group. Kromě samotné rekonstrukce nádražní budovy by u těchto dvou velkých pražských nádraží měla vzniknout řada obchodních či kancelářských objektů. Na Masarykově nádraží se počítá s hotelem, na Smíchově s byty. Oba projekty se pohybují v řádu deseti miliard korun.

Hlavní nádraží v Praze projde rekonstrukcí jako první. Práce by zde mohly začít příští rok. Povede je italská firma Grandi Stazioni, která do rekonstrukce vloží 658 milionů korun. Nádraží pak bude provozovat 30 let. Grandi Stazioni opraví také dvě menší nádraží v Karlových Varech a Mariánských Lázních.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK