Americké akcie dopoledne klesaly kvůli vysokým cenám ropy

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 24. června (ČTK) - Americké akcie šly v pátek dopoledne na newyorské Wall Street dolů, protože se ceny ropy drží těsně pod rekordními 60 dolary za barel. Investoři se nadále obávají, že drahá ropa a vysoké ceny paliv zvýší firmám náklady a připraví je o zisky.

Dow Jonesův index zahrnující třicítku nejsilnějších titulů burzy v poledne newyorského času klesl o 0,6 procenta na 10.362,3 bodu. Index technologického trhu Nasdaq v 18:00 SELČ oslabil o půl procenta na 2059,5 bodu.

Rostoucí ceny ropy jsou pro akciový trh obecně negativním faktorem, protože zvyšují firmám náklady a připravují je o finance na výdaje. Cena americké lehké ropy se dopoledne v New Yorku zvýšila o 13 centů na 59,55 dolaru za barel. V noci na dnešek se ropa opět dotkla rekordních 60 USD.

"Vhledem k tomu, že ropa testuje úroveň 60 dolarů, je tu téměř řízený výprodej," uvedl analytik ze společnosti Pacific Crest Securities. "Všichni se snaží vstřebat vysoké ceny energií," citovala analytika agentura Reuters.

Největší světový maloobchod Wal-Mart oslabil kvůli drahé ropě o 1,3 procenta na 47,25 dolaru. Koncern Alcoa klesl o 2,6 procenta na 26,49 dolaru, protože v noci na dnešek oznámil rozsáhlý plán propouštění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK