Euro: ČNB již stáhla část peněz za Český Telecom na vázaný účet

26.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. června (ČTK) - Česká národní banka stáhla pětinu příjmu z privatizace Českého Telecomu na vázaný účet, ze kterého nesmí čerpat Fond národního majetku ani ministerstvo financí. Bankovní rada ČNB tak ukončila debaty s vládou, která usilovala o změnu stabilizační smlouvy, na jejímž základě musí kvůli kurzovým rizikům zůstat na vázaném účtu u ČNB 20 procent z privatizačních výnosů. Uvádí to pondělní vydání týdeníku Euro.

Více než 16 miliard korun z vázaného účtu by ministerstvo financí mohlo využít například na opravy silnic či sanaci starých ekologických škod. "S centrální bankou povedeme nová jednání. O převodu prostředků na účet FNM bude vláda jednat během týdne, čtrnácti dnů," řekl týdeníku ministr financí Bohuslav Sobotka.

Podle Eura již ministr Sobotka vymyslel variantu, která je přijatelná i pro centrální banku. Vláda bude příští týden projednávat vydání obligací ve výši 26 miliard korun. Získané peníze využije na splacení svého dluhu u centrální banky, který tam má ještě z dob sanací zkrachovalých bank. Česká národní banka na kompromis přistoupí a uvolní nyní vázané peníze FNM.

Stát prodal 51,1 procenta v Telecomu španělské Telefónice za 82,6 miliardy korun. Celou částku firma doplatila před více než týdnem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK