Ve Volkswagenu vyšetřují úplatkářství

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. června (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen vyšetřuje uplácení svých vrcholných manažerů. Píšou to pondělní Hospodářské noviny, podle kterých právě úplatky měly stát i za překvapivě rychlým odchodem personálního ředitele a člena představenstva společnosti Škoda Auto Helmuta Schustera, který se s firmou rozloučil minulý týden.

Měl si nechávat zaplatit od některých výhradních prodejců na jednotlivých zahraničních trzích, píšou HN s odvoláním německý týdeník Focus.

Podle předsedy představenstva Volkswagenu Bernda Pischetsriedera koncern nyní prověřuje, zda také mezi ostatními manažery není rozšířeno pobírání úplatků.

Schuster měl u VW důležitý úkol, pomoci mu vstoupit na indický trh, kde se etablovala značka Škoda, ale zatím ne vozidla mateřského německého koncernu. Od roku 2006 má být pro tento rostoucí trh vyráběno malé vozidlo. Kariéra top manažera Schustera však skončila minulý týden, kdy podle oficiální verze opustil českou automobilku na vlastní žádost. "Jednapadesátiletý Schuster však bral úplatky a obohatil se na úkor vlastního koncernu," citují HN z Focusu.

Podle týdeníku s pomocí bílého koně navíc provozoval skrytě obchody se svým zaměstnavatelem VW. Koncern totiž uzavřel pro Indii a Angolu smlouvy o výhradním zastoupení s firmami, které kontroloval právě Schuster. U jednání nejenže figurovalo jeho jméno, ale dokonce se jich i osobně účastnil. Vedení wolfsburského koncernu VW přitom nevědělo, že lukrativní zakázky získaly právě jeho firmy.

V branži je získání pozice výhradního dovozce považováno za svého druhu hlavní výhru, zvláště pokud se jedná o obrovský indický trh. Tato společnost může exkluzivně dodávat vozidla na trh. Takové monopolní postavení jí umožňuje získat pro sebe mezi deseti až 25 procenty hodnoty vozu.

Smlouvy tohoto typu obohatily i rodinu předsedy představenstva VW Ferninanda Piecha, která drží licence na prodej aut VW v Rakousku, Maďarku a na Slovensku. "Na rozdíl od případu Schustera byla účast Piecha transparentní," citují HN z Focusu.

Do případu je zapleten i zaměstnanec Commerzbank, který byl odpovědný na düsseldorfské filiálce za poskytování úvěrů. Jak zjistila interní revize, společně se svými komplici a Helmutem Schusterem založili ve Švýcarsku a USA firmy, které uzavíraly s VW dohody o generálním zastoupení. Právě tento bankéř, který již opustil Commerzbank, se zabýval financováním celého projektu, píšou HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK