Splátkové firmy: Lidé stále častěji kupují dovolené na splátky

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. června (ČTK) - Lidé již na splátky nekupují jen televize či ledničky, ale stále častěji financují touto formou také nákupy dovolené u cestovních kanceláří. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími společnostmi financujícími nákupy na splátky. Nejčastěji podle nich jde o zájezdy do tradičních míst, jako jsou Chorvatsko či Bulharsko. Sezona dovolených teprve začíná, takže čísla dokladující zájem o dovolené na splátky zatím firmy nemají.

Zájem o dovolené prostřednictvím úvěru je velice razantní, řekl zástupce GE Money Multiservis Tomáš Kopecký. "S tím, jak se mezi lidmi postupně rozmáhá povědomí o nákupu dovolených na splátky, je financování dovolených prostřednictvím karty či úvěru stále oblíbenější," uvedl.

Dokladem zájmu klientů u dovolené na splátky je také to, že od letošní sezony se společností Home Credit spolupracuje 23 cestovních kanceláří, zatímco do loňského roku to byly jen čtyři, uvedla mluvčí společnosti Andrea Dobšíková. "Relevantní data pro srovnání s loňským rokem budeme mít k dispozici nejdříve v polovině září," poznamenala.

"Tato oblast má dostatečný potenciál k růstu. Hlavním bodem zlomu je překonání psychické bariéry u klientů při půjčování si peněz na zábavu, tedy na něco nehmotného, navíc s poměrně krátkou časovou platností," upozornil ředitel odboru spotřebitelských úvěrů CCB Finance Milan Wachtarczyk.

Největší poptávka po dovolené na splátky je podle Dobšíkové v květnu a červnu, následují červenec a srpen. Hitem letošní sezony je Bulharsko, na splátky se však nakupují také zájezdy do tradičního Chorvatska nebo Řecka. Z exotičtějších oblastí je to zejména Tunisko nebo Egypt, dodala.

Nejčastěji lidé cestují ke Středozemnímu moři na jih Evropy a do severní Afriky, souhlasila Jana Skalová z oddělení komunikace Cetelem ČR. Průměrná cena dovolené financované spotřebitelským úvěrem se pohybuje mezi 25 až 30.000 Kč a na cestu se vypravují převážně dvě až tři osoby, podotkla.

Trend výrazného nárůstu obliby nákupů na splátky pokračuje v letošním roce. Největší tuzemské firmy financující nákupy na splátky zaznamenaly v prvním čtvrtletí zvýšení objemu obchodu až o desítky procent. Spotřebitelské úvěry se tradičně poskytují především na nákup spotřební elektroniky (televizory, DVD přehrávače), elektrospotřebičů (pračky, ledničky), výpočetní techniky, mobilních telefonů a digitálních fotoaparátů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK