Nekvalitního benzinu a nafty je u pump podle ČOI deset procent

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. června (ČTK) - Zhruba deset procent pohonných hmot, prodávaných u tuzemských čerpacích stanic, nevyhovuje příslušným normám. Vyplývá to z výsledků kontrol České obchodní inspekce (ČOI), která od počátku letošního roku do 20. června u čerpacích stanic odebrala celkem 1057 vzorků benzinu, nafty a LPG. Z nich 108 nevyhovělo jakostním požadavkům a ČOI už jejich prodejcům ve více než třech desítkách případů uložila pokuty od 5000 Kč do 350.000 korun. Sdělila to mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Ve zbývajících případech není podle Fléglové správní řízení dosud ukončeno. "Nejsou dosud vypořádány námitky ke kontrolnímu protokolu, popřípadě se řeší odvolání do rozhodnutí o námitkách, nebo byla uložena sankce ve správním řízení, které dosud není pravomocné," uvedla mluvčí. O výši pokut přitom podle ČOI rozhoduje závažnost rozsahu a trvání protiprávního jednání.

ČOI zároveň zveřejnila názvy čerpacích stanic, kterým již sankce za nevyhovující vzorky udělila, i jejich dodavatelů.

Z výsledků šetření ČOI také vyplývá, že méně znepokojeni mohou být motoristé, kteří do svých aut čerpají benzin. Z 425 odebraných vzorků benzinu jich při kontrole nevyhovělo 32, což představuje "jen" 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK